Česta pitanja

Nazad Doma Gore Dalje

Doma Gore Uvodnik Regije Novosti Česta pitanja Izvori znanja Foto galerija Linkovi i adrese

P: Što je Amtgard?

O: Amtgard je neprofitabilna edukacijska udruga posvećena proučavanju i rekreaciji srednjovjekovnih i fantasticnih razdoblja i zanrova. Amtgard je takodjer igra epskih uloga u zivo (LARP) koja tezi rekreaciji kroz pojedinacnu i grupnu borbu iz perioda navedenih iznad.

P: Kako i gdje je pocela?

O: Amtgard se prvi puta ustanovio u El Pasou, Texas u veljaci 1983. Od tada je narastao na deset kraljevstava na prostoru od Oregona do New Hampshirea s manjim grupama u tako razlicitim podrucjima poput Engleske, Koreje, Finske, Svedske, Njemacke, Hrvatske, pa cak i Rusije.

P: Sto znaci "AMTGARD"?

O: Suprotno popularnom mitu, Amtgard nije akronim. Rijec je izvorno Nordijskog/Irskog porijekla i odnosi se na zemlju izmedju Midgarda i Valhale, ravan postojanja junaka koji su visi od ljudi, ali jos uvijek manji od "bogova".

P: Tko posjeduje prava na Amtgard?

O: Amtgard, Incorporated je u vlasnistvu i pod autorskim pravima Amtgard, Kingdom of the Burning Lands u El Pasou, Texas (copyright 1983, 1987, 1993, 1996, 1997). Kraljevstva diljem svijeta su poluatonomne grupe vezane zajedno ugovorom s Amtgardom i dijeljenim skupom pravila i zakona.

P: Da li Amtgard izdaje jos obavijesti o sebi?

O: Amtgard izdaje mnostvo publikacija ukljucujuci Pravila igre, Zbornik zakona, Amtgardov ugovor, Dor Un Avathar (prirucnik za cudovista), Talons of the Phoenix (medjukraljevske novine) i razlicite novine izdavane lokalno od mnogih kraljevstava, banovina, knezevina i zupa Amtgarda.

P: Tko smije ucestvovati?

O: Amtgard je na raspolaganju svima. To je ne-sektaska organizacija koja pozdravlja sve ucesnike. Kako god, borbene aktivnosti su ogranicene na one od 14 godina i starije, a poneki uredi grupe su ograniceni na starije od 18. Svi clanovi Amtgarda moraju potpisati suglasnost o odgovornosti.

P: Kakvi ljudi ucestvuju u Amtgardu?

O: Amtgardovi clanovi (Amtgardijanci) dolaze iz svih dijelova zivota. Clanovi su obuhvatili tajnike, kucanice, fakultetske predavace, profesionalne pisce, antropologe, studente, vojne casnike, policijske casnike, kompjutorske tehnicare itd.

P: Na koji nacin je Amtgard jedinstven u odnosu na druge LARP-ove?

O: Amtgard je jedinstven na dvije razine. Prvo, u koristenju svog sustava osobina klasa i pravila magijskih bodova koji omogucavaju raznovrsnu rekreaciju likova od povijesti do fantastike, a drugo u brzoj akcijskoj borbi koja je i realisticna i sigurna.

P: Da li je borba u Amtgardu stvarno sigurna?

O: Oruzja u Amtgardu su sigurne, spuzvom oblozene replike pravih stvari. Oruzja se redovito pregledavaju u gildi sudaca, te postoje stroga pravila sigurnosti (poput zabrane udarace u glavu). Kako god, Amtgardova borba je sport (zbog cega se potpisuju suglasnosti) i ozljede se, iako rijetke, mogu dogoditi. Opcenito, borba u Amtgardu je sigurna, zabavna rekreacija i zanimanje.

P: Kako izgledaju Amtgardove bojne igre?

O: Amtgardove bojne igre variraju od turnira i dvoboja (borba jedan na jedan) preko pustolovina protiv cudovista i drugog zlog naroda do velikih bitaka i ratova izmedju kraljevstava koji ukljucuju stotine pojedinaca. Sve bojne igre i scenariji su pokriveni potpunim setom pravila.

P: Da li trebam napraviti kostim?

O: Kostimi u Amtgardu se cesce nazivaju odorom. U borbenim situacijama odora moze varirati od jednostavne T-tunike do kompletnog oklopa. Odora za gozbe i pustolovine je slozenija i zastupljenija. Novim clanovima je dozvoljen period neodjevenosti, ali se ocekuje, uz pomoc Atmgardove odornicke gilde, opremanje sa "vremenskom" odorom.

P: Kakva su oruzja?

O: Amtgardova oruzja su napravljena od baze ili od fiberglasa ili PVC cijevi pokrivenih slojevima cvrste spuzve poput izolatora. Tkanena prekrivka s oblozenim jabukama i stitnicima proizvodi funkcionalna i sigurna oruzja. Oruzja koja mogu ostaviti modrice ili slomiti kosti su diskvalificirana od strane sudackog ceha.

P: Kako dobivam oruzja i oklop?

O: Vecina Amtgardijanaca pravi svoja vlastita oruzja i oklop. Oprema za iznajmljivanje je cesto puta priskrbljena za nove clanove ("novake"). Vecina novih clanova, nakon ucestvovanja u Amtgardu tijekom nekoliko tjedana, brzo uci kako napraviti opremu skrojenu prema svojim posebnim potrebama i stilu.

P: Sto s igranjem uloge?

O: Igranje uloge je vazno za Amtgard. Clanovi odabiru lik (Vitez ili Vilenjak ili Barbarin na primjer). Igraci igraju lik svoje klase, posebno u pustolovinama i na gozbama, i upravo je igranje uloge ono {to dodaje boju i dubinu op}em Amtgardovom iskustvu. Izrada povijesti i heraldike lika se ohrabruju, a mogu biti i registrirani kog mestra Heraldickog ceha.

P: Koje klase likova mogu igrati?

O: U Amtgardu postoji cetrnaest razlicitih klasa (od Strijelca i Ubojice do Svecenika i Carobnjaka). Pojedinci mogu promijeniti svoju klasu izmedju bojnih igri i isprobati onoliko klasa koliko zele. Oni koji zele ucestvovati u ne borbenim aktivnostima mogu igrati klase poput vodonosa, zabavljaca, stitonosa itd.

P: Tko posjeduje prava na Amtgard?

O: Amtgard, Incorporated je u vlasnistvu i pod autorskim pravima Amtgard, Kingdom of the Burning Lands u El Pasou, Texas (copyright 1983, 1987, 1993, 1996, 1997). Kraljevstva diljem svijeta su poluatonomne grupe vezane zajedno ugovorom s Amtgardom i dijeljenim skupom pravila i zakona.

P: Kako mogu zapoceti?

O: Zapocinjanje je lako. Pokazi se najblizoj grupi, gledaj, i vidi da li je Amtgard za tebe. Ako ti se svidja prijavi se bilo koje Amtgardovom casniku ili clanu i trazi ukljucenje (Amtgardijanci su prijateljski nastrojeni). Ona ili on ce te predstaviti Premijeru ili Monarhu, i od tada si mozda ukljucen u dozivotno druzenje i zabavu.

P: Da li postoji Amtgardova grupa u mom podrucju?

O: Poglavlja Amtgarda se pojavljuju posvuda. Kraljevstva (najvece grupe koje koordiniraju rad manjih banovina, knezevina i zupa) postoje u Portlandu (OR), Denveru, Las Crucesu, El Pasou, Amarillou, Dallasu, San Antonio/Austinu, Nashui (NH) i Houstonu. Vise obavijesti se nalazi na kontaktnom letku i pocetnom setu.

U Hrvatskoj imamo grupu u Kutini, Rijeci i Zagrebu.

P: Ako kod mene ne postoji lokalna grupa, mogu li sam zapoceti novu?

O: Kontaktni letci, pocetni kompleti, pravilnici i zakonici su na raspolaganju od hrvatske grupe Nepokoreno Kraljevstvo (Adresa: Tomislav Bukovac, S. Kefelje 10, 44320 KUTINA) ili mozes poslati zahtijeve preko e-maila na:

Baron Vodonosha Lednik preko bukyaquarius@yahoo.com

Materijali za zapocinjanje nove grupe se daju uz malu naknadu, a grupe se pojavljuju posvuda.

P: Mogu li ucestvovati ne borci?

O: Ne borbene klase su vec spomenute. Ali, Amtgard je takodjer mnogo vise od bojnih igara. U dodatku pustolovinama i gozbama, Amtgard odrzava taborovanja, natjecanja u zanatima i umjetnostima, izvodjenju uzivo poput bardskog pjevanja i trbusnog plesa, turnira u igrama, radionice (kako napraviti oklop itd.) itd. Amtgard je vrlo raznovrsna grupa s mnogim zanimanjima svojih clanova.

P: Da li Amtgard kosta?

O: Ucestvovanje u Amtgardu je besplatno. Lokalne grupe, kako god, mogu traziti donaciju od 35 kuna svakih sest mjeseci. Ovo omogucuje pravo na glasovanje u Amtgardovoj vladi (Saboru), pretplatu na lokalne novine kraljevstva, i kopiju pravilnika i zakonika. Nominalne clanarine mogu biti trazene pri posebnim prigodama (poput placanja hrane na gozbama). Kako god, ne postoji pravilo plati pa igraj.

P: Tko posjeduje prava na Amtgard?

O: Amtgard, Incorporated je u vlasnistvu i pod autorskim pravima Amtgard, Kingdom of the Burning Lands u El Pasou, Texas (copyright 1983, 1987, 1993, 1996, 1997). Kraljevstva diljem svijeta su poluatonomne grupe vezane zajedno ugovorom s Amtgardom i dijeljenim skupom pravila i zakona.

P: Kako se Amtgard uklapa u "stvarni" svijet?

O: Od svih Amtgardijanaca se ocekuje postivanje zakona svoje zemlje, drzavnih i lokalnih odredbi. Ilegalne aktivnosti se ne odobravaju u Amtgardu. Amtgardova rijec za "stvarni" svijet je "mundania". Amtgard tezi odrzavanju dobrih odnosa s vladom i njezinim sluzbama. Mnoge Amtgardove grupe ucestvuju u aktivnostima poput ne profitabilnog podizanja proracuna, gozbenih sajmova, prikaza za lokalne skole i grupe poput izvidjaca, Bozicnog veselja za djecu u bolnicama itd.

P: Kako se Amtgard uklapa s drugim srednjovjekovnim i/ili LARP grupama (poput Dagorhira, IFGS-a, Nero-a, i SCA)?

O: Zbog razlike u igri i pravilima, Amtgardova oruzja, iskustvo i titule ne vrijede u tim grupama i obrnuto.

P: Sto s posebnim prigodama?

O: Vecina Amtgardovih grupa vodi bojeve igre svakog vikenda. Kako god, neke posebne Amtgardove prigode se odrzavaju godisnje. Pohadjanje moze brojati u stotinama ili cak tisucama. Glavni i najvazniji od ovih dogadjaja je Gathering of the Clans (obicno zvano "Clan") sponsoriran svakog srpnja od strane Kingdom of the Burning Lands. To je tabor koji se odrzava svake godine od 1983 na Sleepy Grass Campground u Linkoln National Forest u Cloudcroftu, New Mexico. Ostali glavni dogadjaji ukljucuju Arakis (sponzorira the Kingdom of the Iron Mountains u Denveru), Spring War (sponzorira Celestial Kingdom u Austinu) i Medjukraljevska olimpijada Umjetnosti i Zanata (prebacuje se svake goiine izmedju Amtgardovih kraljevstava).

P: Da li je Amtgard na Internetu?

O: Amtgard je vrlo "ozicen". Njegovi mnogobrojni resursi na internetu ukljucuju:

*Mailing lista: amtgard-l@amtgard.com
za upis salji postu na  majordomo@amtgard.com
sa"subscribe amtgard-l" u tijelu poste..
Ili se upisi sam preko  http://www.amtgard.com/cgi-bin/majordomo

*Sluzbena web stranica: http://www.amtgard.com

*AMTMUX: telnet amtgard.com 1995 (I.P. 129.108.63.11)
Amtmux je mjesto gdje Amtgardijanci mogu besplatno caskati u stvarnom vremenu.
telnet://www.amtgard.com preko Weba.

*AMTMUD: telnet amtgard.com 5555
Amtmud je visekorisnicka tamnica (MUD) gdje igraci mogu igrati uloge i zajedno ubijati cudovista.
telnet://www.amtgard.com:5555 via the web.

*Ako imas pitanja ili trebas pomoc s bilo kojim resursom na Internetu, kontaktiraj: ivar@amtgard.com

*Zapamti da su svi resursi na Internetu 100 posto besplatni.

P: Kako mogu doznati vise o Amtgardu?

O: Pokusaj preko Interneta ili poste. Sluzbeni Amtgardov site ima pregrst informacija, ili mozes poslati e-mail na Baruna Vodonoshu Lednika preko tomislav.bukovac@sk.hinet.hr ili na 098/496-571

Ili mozes pitati prijatelja... Zelimo se cuti s tobom!

"Amtgard, mjesto gdje tvoja masta postaje vrijeme!"

 

Nepokoreno Kraljevstvo - osvježeno 08. kolovoz 2002 .g. - WebMaster: Barunet Vodnodnoša Lednik